משחק רציני (Serious Games) הוא תוכנה שפותחה בעזרת טכנולוגיות של משחקים ועל פי עקרונות של עיצוב משחקים לטובת מטרה אשר שונה ממטרת בידור בלבד. הצירוף של התואר "רציני" בא לרוב לתאר מוצרים שנמצאים בשימוש בתעשיות כגון: בטחון, חינוך , חקר מדעי , בריאות , שירותי חירום ,תכנון ערים וכו..
משחקים רציניים (Serious Games) מתוכננים מתוך כוונה לשפר אספקט מסויים בלימדה ומתוך הכוונה הזאת מגיעים גם אותם שחקנים אשר באים לשחק משחק רציני. משחקים רצינים נמצאים היום בשימוש באימונים של שירותי חירום (כמו מגן דוד אדום) , באימונים צבאיים, בהכשרות של תאגידים , בשירותי הבריאות ובעוד מספר רחב של סקטורים. אפשר למצוא משחקים רצינים בכל רמה ובכל מיני בתי ספר והגופים אדקמאים ברחבי העולם. הז'אנר של המשחק, הסיבוכיות והפלטפורמה מגוונים כמו הפלטפורמות במשחקים רגילים. המשחק , כמרכיב חשוב בהתפתחות האדם, התבגרות והלמידה הוא מרכיב חובה במשחקים רצינים.
בכל משחק בין אם הוא רציני או לא חייבים להתקיים התכונות הבאות:
· סיפור רקע וסיפור משחק אשר מלווים את השחקן במהלך המשחק
· מכניקת המשחק - הכלים והפונקציות אותם מקבל השחקן ואיתם משחק את המשחק
· חוקים
· סביבה גרפית
· אינטרקטביות
· אתגר/תחרות
משחקים רציניים - איפה שעיצוב משחק פוגש את הלמידה
מה שמבדיל בין משחק רציני משאר סוגי המשחקים הוא הפוקוס הספציפי והדגש על תוצאות הלמידה על מנת ליצור שינוים רציניים , מדידים ובעלי משך בביצועי השחקן והתנהגותו. עיצוב למידה מייצג תחום חדש ומורכב בעולם המשחקים. מעצבי למידה יש הזדמנות יחודית ליצור תרומה משמעותית לצוותי פיתוח של משחק על ידי אירגון אופן ושיטת המשחק לדגש על שינוי בדרך מוגדרת מראש של הכישוריים התנהגויות של אלו אשר משחקים את המשחק כל זאת במקביל לשימור אספקטים של הבידור בחווית המשחק.